Gröna Bilister blundar för etanolens dåliga inverkan på miljön.

Okategoriserade

Miljösvinen finns i Vellinge och Danderyd om man får tro den kartläggning som organisationen Bil Sweden genomfört och som baseras på antalet sålda miljöbilar. I de här två kommunerna såldes allra minst så kallade miljöbilar. Nu får det vara hur det vill med detta, det som gör mig lite betänksam är att så fort det handlar om trafik och miljö så måste organisationen Gröna Bilisters åsikter plockas in. I det här fallet är det Gröna Bilisters vd Cecilia Carlquist som uttalar sig. Hon är glad för att biogasen vinner mark, en uppfattning som även jag kan ha, men sedan är det som vanligt dieselbilarna som hamnar i skottgluggen.
– Diesel är ett fossilt bränsle som släpper ut fem till tio gånger så mycket kväveoxid än bensin, etanol och fordonsgas hävdar hon.
Att forskaren Sören Wibble samtidigt överlämnar en rapport till finansdepartementet om etanolens dåliga inverkan på just koldioxiden, denna skrev jag om för några dagar sedan, bryr sig inte Gröna Bilister ett dugg om. Nej huvudet i sanden och så kör man vidare med mantrat, ”Etanol, etanol, etanol…”. För att göra pannkakssmeten ännu tjockare utser man sedan även Ford Focus Flexifuel till ”bäst bil för miljön”?
Det Gröna Bilister hänger upp sig på när det gäller miljövänliga dieselbilar, är de så kallade NOX partiklarna, som uppkommer i en dieselmotor. Problemet med NOX är enlig biltillverkarna löst sedan länge, men det verkar ännu inte trängt in i kansliet i Uppsala, utan här gäller etanol punkt slut.
Nu är det så att alla får ha olika åsikter i en demokrati, jag har full respekt för Gröna Bilisters även om jag inte alls delar de flesta, men frågan är varför just dom måste kommentera de flesta miljö/trafik artiklar som skrivs. Deras enligt hemsidan 1230 medlemmar kan ju inte anses vara en speciellt stor trafikantgrupp. Till exempel har motorklubbarna i Kristianstad, Hässleholm och Hörby tillsammans ungefär lika många medlemmar och det är ytterst sällan som deras röster hörs i debatten.