Mer beskt efter Novemberskölden!

Okategoriserade

Det beska efterspelet i Klassiska Rallycupens final där tre Volvoåkare blev diskvalificerade verkar inte vara helt över, åtminstone inte om man följer cupens egen hemsida. Efter några mer eller mindre genomtänkta inlägg har nu nye ordförande Anette Åhman gått in och stämt i bäcken vilket är helt rätt!
Hon skriver här: ”Efter helgens efterkontroll av bilar i Novemberskölden undanber vi alla skriverier och spekulationer i gästboken tills ärendet är utrett och klarlagt. Styrelsen återkommer med information så fort ärendet är slutfört”.
Måste säga att jag tycker det är mycket tråkigt när man ger sig på tekniker och andra funktionärer, ditsatta för att se till att reglerna följs. Idealister som utan att få någon direkt ersättning mer än kanske en kopp kaffe plus en halvtorr ostmacka. Entusiaster som trots detta ser till att rallysporten fungerar. Måste betänka att teknikerna förväntas besitta all kunskap om hur t.ex en två-takts Saab från 1964 ska vara byggd, eller vilka bromsar som är godkända på en Ford Cortina, om där finns vipparmar på en BDA-Escort o.s.v. Det begriper ju var och en att detta är omöjligt att läsa in när man gör det på ideell basis. Hade man varit avlönad för jobbet hade det varit viss skillnad, men här snackar vi fritidssyssla!
Utan alla dessa funktionärer, inte bara tekniker utan alla som står i skogen och fryser skulle sporten dö på nolltid. Detta kanske inte alla tänker på när man känner sig förorättad. Ibland, kanske till och med ofta, har funktionären fel, men då måste man försöka göra sin sak hörd utan att ta till brösttoner.
Det är ju ingen hemlighet att rallysporten lider av funktionärsbrist, akut funktionärsbrist. Medan förarna köper häftigare och mer sofistikerade rallybilar, är återväxten bland funktionärerna snudd på katastrofal. Skulle tippa att medelåldern på en rallyfunktionär ligger runt sextio år och då är det inte svårt att lista ut vad som händer framöver. Att hitta nya yngre frivilliga är inte lätt och det blir inte lättare om de sedan riskerar några rejäla utskällningar när de visar sig på tävling…